Ιστορική αναδρομή και εξέλιξη της πανδημίας COVID 19

Στα τέλη Δεκεμβρίου του 2019 στην πόλη Wuhan (πρωτεύουσα της επαρχίας Hubei στην Κίνα) ξέσπασε επιδημία πνευμονίας. Τις πρώτες μέρες του 2020 οι κινεζικές αρχές διαπίστωσαν ότι αιτία της επιδημίας ήταν ένας νέος κορωνοϊός, που μέχρι εκείνη τη στιγμή δεν είχε προσβάλει τον άνθρωπο.

Πρόκειται για έναν νέο τύπο ιού από την οικογένεια των κορωνοϊών, οι οποίοι είναι εδώ και πολλά χρόνια γνωστοί στην ιατρική κοινότητα και έχουν πάρει το όνομά τους από τις ακίδες γλυκοπρωτείνης που σαν κορώνα περιβάλλουν την επιφάνειά τους και χρησιμεύουν για την προσκόλλησή τους στους ιστούς και την είσοδό τους μέσα στα κύτταρα. Επιδημίες σοβαρού αναπνευστικού συνδρόμου από κορωνοϊό έχουν υπάρξει και στο παρελθόν. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ονόμασε τον νέο ιό SARS-Cov-2 και την ασθένεια που προκαλεί COVID-19.

Ο Οργανισμός κήρυξε πανδημία, αφού ο ιός έχει πλέον εξαπλωθεί σε δεκάδες χώρες του κόσμου -ανάμεσά τους και την Ελλάδα- με δεκάδες χιλιάδες κρούσματα και θανατηφόρα περιστατικά. Πολλές χώρες λαμβάνουν πρωτοφανή μέτρα με στόχο να ανασχέσουν την εξάπλωση του ιού. Επιβολή καραντίνας , αναστολή λειτουργίας διαφόρων δραστηριοτήτων, ταξιδιωτικοί περιορισμοί είναι μερικά από τα μέτρα αυτά.

Ο ιός φαίνεται πως μεταδίδεται εύκολα από άτομο σε άτομο και να εξαπλώνεται ραγδαία, προσβάλλοντας άτομα κάθε ηλικίας. Αν και στην πλειονότητα των περιστατικών προκαλεί ήπια νόσο ,μπορεί να αποδειχθεί επικίνδυνος και απειλητικός για τη ζωή κυρίως για ευπαθή άτομα . Ο ιός είναι πρωτοεμφανιζόμενος, γι’ αυτό και οι διεθνείς οργανισμοί Υγείας διαθέτουν λίγες πληροφορίες για τη συμπεριφοράς του. Με τα σημερινά δεδομένα δεν υπάρχει ειδική θεραπεία για τη νόσο CoviD-19. Οι θεραπείες που χρησιμοποιούνται κατά περίπτωση είναι υποστηρικτικές και έχουν στόχο να αποτρέψουν σοβαρές επιπλοκές. Έτσι οι ειδικοί υπενθυμίζουν πως τα κύρια μέσα προστασίας είναι να τηρούμε σχολαστικά τους βασικούς κανόνες υγιεινής, να φοράμε μάσκα και να κρατάμε αποστάσεις για όσο χρειαστεί.

Στην Ελλάδα, ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), παρακολουθεί από την αρχή τις εξελίξεις και βρίσκεται σε συνεχή επαγρύπνηση αλλά και επικοινωνία τόσο με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) όσο και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO).

Πρόσφατα ξεκίνησε εθνική εκστρατεία εμβολιασμού για την COVID-19. Το εμβόλιο είναι στα χέρια μας. Εγκεκριμένο για την ασφάλεια, την ποιότητα και την αποτελεσματικότητά του από τους αρμόδιους διεθνείς και εθνικούς οργανισμούς, τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, τον EMA (European Medicines Agency) και τον FDA (US Food and Drug Administration). Ο εμβολιασμός, δωρεάν για όλους, είναι σε εξέλιξη για τους ανθρώπους στην πρώτη γραμμή της υγείας και τα άτομα άνω των 60 ετών. Στόχος, να εμβολιαστεί το σύνολο του πληθυσμού άνω των 18 ετών. Το εμβόλιο είναι προαιρετικό, αλλά απαραίτητο για να προστατεύσουμε τον εαυτό μας και τους συνανθρώπους μας.

Χρήσιμοι σύνδεσμοι για την παρακολούθηση της πανδημίας από το νέο κορωνοϊό είναι οι ακόλουθοι:

www.eody.gov.gr

www.covid19.gov.gr

www.emvolio.gov.gr

www.who.int

www.cdc.gov

www.ecdc.europa.eu/en

Οι Ιατροί

Νούσια Σοφία

Πλιάτσικας Ιωάννης

Μετάβαση στο περιεχόμενο