Συχνές Ερωτήσεις
Κάποια φάρμακα (όπως τα σαλικυλικά, η κορτιζόνη, τα αντισυλληπτικά, τα διουρητικά, τα αντιϋπερτασικά, τα αντιεπιληπτικά, τα αγχολυτικά κ.α.) παρεμβαίνουν στο μεταβολισμό ορισμένων ουσιών ή στην αντίδραση τη ανάλυσης. Γενικά, τα φάρμακα καλό είναι να μην παίρνονται πριν την αιμοληψία αλλά μετά από αυτή. Επίσης, δεν θα πρέπει να λαμβάνεται πριν την αιμοληψία η θεραπεία για το θυρεοειδή, εκτός αν ο ενδοκρινολόγος έχει συστήσει διαφορετικά.Αν παίρνετε σίδηρο, θα πρέπει να διακόψετε 3 ημέρες πριν την εξέταση.
Πρακτικά δεν υπάρχει όριο. Από παιδιά 1 έτους έως υπερήλικες.
1-2 ημέρες πριν την αιμοληψία πιείτε άφθονο νερό (8-10 ποτήρια την ημέρα). Γενικά γυμνάστε τα χέρια σας. Μην ξεχνάτε, ότι καλύτερα είναι να ταλαιπωρηθείτε προσωρινά προκειμένου να γίνουν οι εξετάσεις αίματος, παρά να μείνετε εγκλωβισμένοι στο φόβο σας, που μπορεί να σας στερήσει πολύτιμες πληροφορίες για την υγεία σας.
α) Για την γενική και την καλλιέργεια ούρων
Χρειάζεται δείγμα πρώτης πρωινής ούρησης. Πρώτα πλυθείτε στη περιοχή των έξω
γεννητικών οργάνων με χλιαρό νερό και σαπούνι. Ξεπλυθείτε πολύ καλά και σκουπιστείτε
απαλά, αν είναι δυνατόν με αποστειρωμένη γάζα. Στις γυναίκες, τα ούρα δεν πρέπει να
ακουμπήσουν στον κόλπο.
Αφήνουμε τα πρώτα ούρα να πέσουν στην τουαλέτα και μαζεύουμε τα ούρα από το μέσο
της ροής των ούρων, χωρίς διακοπή της ούρησης. Για τη συλλογή των ούρων,
χρησιμοποιούμε τα ειδικά δοχεία που πουλάνε στα φαρμακεία.
Αν δεν μπορείτε να έρθετε στο εργαστήριο εντός 2 ωρών, καλό θα ήταν να βάλετε τα ούρα
στο ψυγείο.
β) Για τα ούρα 24ώρου
Για την συλλογή των ούρων 24ώρου, προμηθευόμαστε το ειδικό δοχείο από το φαρμακείο.
Την ημέρα που θα ξεκινήσουμε να μαζεύουμε τα ούρα, δε μαζεύουμε την πρώτη πρωινή
ούρηση και μαζεύουμε όλα τα ούρα της ημέρας, όλα της νύχτας και την πρώτη ούρηση της
επόμενης μέρας. Διατηρούμε τα ούρα στο ψυγείο όλο αυτό το διάστημα.
Αν θέλετε να κάνετε ένα γενικό έλεγχο (check up), θα πρέπει να είστε νηστικοί για 8 – 10 ώρες και το προηγούμενο βράδυ να δειπνήσετε ελαφρά (αποφύγετε λιπαρά όπως αλλαντικά, κασέρι, τυρί ή κρέας, καθώς και τα αλκοολούχα ποτά). Μπορείτε όμως να πιείτε 1-2 ποτήρια νερό πριν την αιμοληψία.
Ναι ,μπορείτε να πιείτε. Το νερό δεν επηρεάζει καμία εξέταση.
Εξαρτάται από τις εξετάσεις που θέλετε να κάνετε. Αν πρόκειται για γενικές εξετάσεις αίματος (check up) και κυρίως βιοχημικές εξετάσεις (σάκχαρο, χοληστερίνη, τριγλυκερίδια, σίδηρος κλπ) , πρέπει να είστε νηστικοί για 8 – 10 ώρες, γι’ αυτό είναι προτιμότερο να γίνει η αιμοληψία το πρωί. Για έλεγχο θυρεοειδούς και ορμονών, καρκινικών δεικτών, γενικής αίματος, ομάδας αίματος και Rhesus κ.α., η αιμοληψία μπορεί να γίνει οποιαδήποτε ώρα της ημέρας και χωρίς νηστεία.
Είναι προτιμότερο, να πλυθείτε στο σπίτι από το προηγούμενο βράδυ με σαπούνι (όχι αντισηπτικό) και χλιαρό νερό και να αποφύγετε σεξουαλική επαφή. Απαγορεύεται η λήψη αντιβιοτικών πριν την εξέταση. Αν έχετε πάρει έστω και ένα χάπι ή παίρνετε αντιβίωση για άλλο λόγο, ενημερώστε τον Ιατρό.
Αν θέλετε να κάνετε σπερμοδιάγραμμα, θα πρέπει να προηγηθούν 3-4 εικοσιτετράωρα αποχής από σεξουαλική επαφή ή αυνανισμό. Συλλέγετε, μετά από αυνανισμό ολόκληρη την ποσότητα του σπέρματος σε αποστειρωμένο δοχείο και το μεταφέρεται στο Ιατρείο το αργότερο σε 30 λεπτά από την στιγμή της λήψης. Τους χειμερινούς μήνες φροντίζουμε να μην εκτεθεί το σπέρμα σε χαμηλές θερμοκρασίες κατά τη μεταφορά του στο εργαστήριο, βάζοντας το πχ στην τσέπη.
Για καλλιέργειες σπέρματος, πλύνετε τα χέρια και την περιοχή εξωτερικά με σαπούνι και χλιαρό νερό. Ξεπλυθείτε σχολαστικά και σκουπιστείτε ελαφρά. Τέλος, απαγορεύεται η λήψη αντιβιοτικών και αλκοολούχων ποτών πριν από την εξέταση.
Η χοληστερόλη πέφτει κατά την ωορρηξία και ο σίδηρος πριν και κατά την ωορρηξία. Η αιτία της μείωσης του σιδήρου στη φάση αυτή, καθώς γενικότερα της χαμηλής τιμής σιδήρου κατά την αναπαραγωγική ηλικία των γυναικών, θεωρείται σήμερα ότι είναι ορμονική και δεν συνδέεται με την απώλεια αίματος.
Με το κάπνισμα ενός τσιγάρου διεγείρεται ο μυελός και ο φλοιός των επινεφριδίων. Η γλυκόζη αυξάνεται σε 10min και η αύξηση κρατάει 1 ώρα. Η αυξητική ορμόνη διπλασιάζεται σε 30min. Είναι προτιμότερο να μην καπνίσουμε πριν την αιμοληψία.
Την ημέρα της εξέτασης ο ασθενής προσέρχεται νηστικός και γίνεται λήψη αίματος για μέτρηση σακχάρου (0΄ χρόνος). Κατόπιν του χορηγείται η γλυκόζη σε σκόνη (σε gr που του αναγράφει ο ιατρός του) διαλυμένη σε 1 ποτήρι νερό. Στη συνέχεια μπορεί να γίνει λήψη αίματος για μέτρηση σακχάρου σε 30΄, 60΄, 90΄, 120΄, 150΄, 180΄, 240΄, σύμφωνα με την εντολή του παραπέμποντα ιατρού.
Αυτό συμβαίνει, γιατί άργησε να γίνει ο θρόμβος που θα κλείσει το σημείο εξόδου του αίματος. Γι΄ αυτό μόλις η βελόνα βγει, πιέστε με το βαμβάκι δυνατά για 1-2 λεπτά και για ένα λεπτό ακόμα με το χάνζαπλαστ. Ο χρόνος αυτός είναι περισσότερος για άτομα που παίρνουν αντιπηκτικά.